Het behoud van IT-talent in de regio Twente heeft er onlangs een nieuwe uitdaging bij gekregen: de COVID-19 virusperiode. Een periode waarbij een hoop onzekerheid om de hoek komt kijken. Veel bedrijven zijn huiverig geworden over het in huis nemen van nieuw (jong) IT-talent. Echter neemt het tekort aan IT-talent niet af. In dit artikel kijken we hoe deze studenten geholpen kunnen worden, met name nu velen een achterstand oplopen door de gesloten scholen. Als voorbeeld beschrijven we hoe Naris, een adviesbureau voor risicomanagement, te Enschede het aanpakt. Zij hebben onlangs actie ondernomen door nieuw IT-talent in huis te halen.
“Het IMF heeft dinsdag bekend gemaakt dat Nederland een van de zwaarste economische klappen te verduren kan krijgen. Een hoofdeconoom van ING gaf aan dat Nederland zeker zware klappen zal krijgen, maar het is afhankelijk van de veerkracht van onze economie hoe lang dat gaat duren.” Zo begint Teamlead IT en Development Dennis van den Ende. Hij anticipeert daarom op de volgende stappen. “Zodra we COVID-19 kunnen bestrijden en de situatie naar normaal lijkt terug te keren willen wij klaarstaan om onze klanten snel en professioneel ter zijde te staan. Ook als onze klanten terughoudend zijn met het plaatsen van nieuwe orders zullen wij doorgaan met de voorbereidingen.”
“Het werk gaat dus gewoon door. Mede daarom hebben wij besloten door te gaan met het zoeken naar nieuw personeel.”
Naris was nog vóór de oproep van de overheid overgestapt op thuiswerken, om zo haar personeel te beschermen. Er is een inventarisatielijst in het leven geroepen, zodat collega’s benodigdheden mee naar huis kunnen nemen. “Het is belangrijk dat iedereen wordt voorzien van een goede bureaustoel of een extra beeldscherm.” Ook is er een aanwezigheidslijst in het bedrijfspand, zo weten ze precies hoeveel collega’s er op kantoor zijn en met welke reden. “Sommige server zijn bijvoorbeeld alleen vanuit het kantoorpand te bereiken. Of omdat het alarm moet worden getest als gevolg van een ISO 27001 veiligheidsnorm. Het werk gaat dus gewoon door. Mede daarom hebben wij besloten door te gaan met het zoeken naar nieuw personeel.”
Tijdens de corona crisis heeft Naris daarom meerdere nieuwe collega’s aangenomen. Zo is er ook een IT-student van TalentIT met een bijbaan gestart. Na de inwerkperiode kon hij direct van start. “Een van onze kernwaarden is betrokkenheid, maar dat gaat natuurlijk twee kanten op. Vandaar dat we een korte persoonlijke inwerktijd belangrijk vinden. Het inwerken van een nieuwe medewerker duurt ongeveer drie dagen. Dat hebben wij op kantoor gedaan. Denk aan uitleg over programma’s, installeren van benodigde applicaties, inrichten van e-mail en natuurlijk Microsoft Teams. Met gepaste afstand en gezond verstand is dat best te doen. Vooral omdat er verder niemand op kantoor is, dan heb je voldoende ruimte over en kun je vanaf de vierde dag overstappen op het samenwerken via Teams.”
“Ik ben heel blij dat TalentIT mij een passende bijbaan bij Naris heeft kunnen vinden.”
IT-talent Willem Lefferts is blij met zijn nieuwe uitdaging: “Ik ben nu werkzaam in het develop team van Naris. Waar ik een aantal tests schrijf voor hun programma in NodeJS voor Citra. Mijn kennis en ervaring in NodeJS laat hier en daar nog te wensen over, daarom vond ik dit juist een mooie uitdaging om mee aan de slag te gaan. Het hebben van ervaring is als Software Engineer erg belangrijk, daarom vind ik het heel fijn dat TalentIT mij heeft geholpen bij het vinden van een baan die perfect aansluit op mijn wensen. Ondanks de COVID-19 crisis ben ik snel en doelgericht geholpen. De communicatie verliep erg duidelijk, waardoor ik binnen een paar dagen al meteen aan de slag kon.”
Wilt u helpen met het behoud van IT-talent? Klik hier of neem contact op via info@talentittwente.nl