Er is een groeiende behoefte aan kennisdeling tussen studenten en bedrijfsleven. Aan de ene kant missen IT talenten de oriëntatie van het Twentse bedrijfsleven, aan de andere kant hebben bedrijven moeite met het vinden van het adequaat personeel. Het is onze doelstelling om hier een win-win situatie van te maken. Ons bestuur bestaat daarom altijd uit vooraanstaande professionals uit het bedrijfsleven. Zij hebben een brede oriëntatie van ons verzorgingsgebied, waardoor we er samen voor zorgen dat het talent hier behouden blijft.
Onlangs heeft er bij TalentIT Twente een bestuurswissel plaatsgevonden. We willen graag onze voormalige bestuursleden Stefan Masselink en Evert Veldhuizen bedanken voor hun passie en inspanning bij de oprichting van deze stichting. Graag verwelkomen wij de nieuwe bestuursleden Florian Overkamp (penningmeester) en Yvon Berendsen (secretaris). In dit bericht stellen we het gehele bestuur aan jullie voor. Ze vertellen waarom zij vechten voor het behoud van IT-talent in de regio Twente.
“In de jaren 90 kwam ik naar Twente om te studeren, sindsdien ben ik blijven plakken” zegt Florian Overkamp. “Als oprichter van SpeakUp hou ik me bezig met allerlei onderwerpen, maar één daarvan is innovatie. Om dat zo goed mogelijk te stimuleren is het fijn om regelmatig nieuwe en diverse inzichten in je organisatie te krijgen.”
Een goed contact met de opleidingsinstellingen, maar ook met TalentIT vormen daarvoor de basis volgens Florian. “Bovendien is het mooi om studenten uit te dagen voor het werken in organisaties en zo een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van hun talenten. Een bijdrage leveren aan de wereld om ons heen is een van de kernwaarden bij SpeakUp. Mijn rol in het bestuur van Stichting TalentIT past daar goed bij.”
– Florian Overkamp, Penningmeester (oprichter van SpeakUp)
Ook Yvon Berendsen (secretaris) vertelt over haar ervaringen in het Twentse bedrijfsleven. “In 2010 ben ik vanuit het mooie Veluwe naar het oosten vertrokken en ben ik neergestreken in Twente” zegt Yvon. “Mijn carrière in de IT begon in 2014, toen ik begon als leidinggevende bij SSC Twente binnen de Gemeente Enschede.”
“Ons partnerschap met TalentIT Twente zorgt ervoor dat we meer bekendheid krijgen bij de studenten. Het mooie van deze stichting is dat we studenten helpen aan mooie IT opdrachten en-/of bijbanen voor hun ontwikkeling. Ze leveren vaak een interessante bijdrage binnen onze organisatie.” Volgens Yvon is het een mooie stimulans voor een frisse blik en een bijdrage binnen Twentse organisaties met IT behoeften. “Op deze manier investeren we in onze toekomstige IT specialisten en houden we het IT talent binnen Twente.”
– Yvon Berendsen, Secretaris (leidinggevende bij SSC Twente)
Bestuurslid Jorens Thomassen werkt al jaren aan het opleiden en behouden van talent. “Toen ik studeerde aan de Universiteit Twente ontdekte ik naast het studentenleven ook het bedrijfsleven in Twente. In eerste instantie als stage, maar later ging ik ook als bijbaan aan de slag bij hetzelfde bedrijf. Een enorm leerzame en leuke tijd” zegt Jorens Thomassen, managing director van TRIMM.
“Bij TRIMM vinden we dat het bedrijfsleven een sterke verantwoordelijkheid heeft voor het opleiden van talent. Daarom investeren we al sinds 2006 in jong talent met onze eigen academie Professionals in Training. Elk jaar vinden tientallen studenten een plek in ons programma. Studenten hebben naast de extra inkomsten meteen een relevante bijbaan waarmee ze in hun toekomst investeren.”
Er is een bredere behoefte bij zowel studenten als ook het bedrijfsleven en Jorens wil op deze manier een win-win situatie creëren. “Ik vind het belangrijk dat we vanuit onze regio kunnen blijven opereren met hoog opgeleide mensen. Maar het is niet voor elke organisatie mogelijk een eigen programma te starten. Daarom slaan we graag de handen ineen met andere bedrijven en instellingen en zetten we ons in voor talentontwikkeling via TalentIT Twente.”
– Jorens Thomassen, Algemeen bestuurslid (managing director bij TRIMM)
Als laatste vroegen wij onze voorzitter, Jeroen van de Lagemaat, wat hem dreef om vanuit Utrecht naar Twente te komen. “Na mijn middelbare school in Utrecht, ben ik naar Twente gekomen voor de sport en studie op de Universiteit Twente. Toen heette het de Technische Hogeschool Twente (THT)” zegt hij. Er gaat meer schuil achter zijn drive voor talentbehoud: “In Twente, waar onze kinderen geboren en getogen zijn, waar we lief en leed delen, waar het heerlijk leven, wonen en werken is, ben ik op mijn plek, en daar willen wij gewoon nooit meer weg.”
“Op de Universiteit was ik onder andere onderzoeker, project- en instituutsopleider, waarbij ik vooral de samenwerking met bedrijven waardeerde. Die zorgt er namelijk voor dat wij met resultaten uit de wetenschap daadwerkelijk vooruitgang boeken in de praktijk. Daarom ben ik in 2000 directeur geworden van NDIX, een publiek bedrijf met als doel het vestigingsklimaat voor bedrijven in Twente te optimaliseren middels ICT-voorzieningen en -diensten. Het talent is hard nodig om deze goed te gebruiken in de bedrijven.”
– Jeroen van de Lagemaat, voorzitter (directeur bij NDIX)