NDIX vs. Jarno Witjes: Studenten in huis nemen is geen moeilijke keuze.

Het behoud van IT-talent in de regio Twente is een onderwerp die regelmatig de revue passeert. Er wordt vaak gesproken over het in huis nemen van studenten, maar het blijkt toch lastiger tijdens de quarantaine periode. Nu rest de vraag hoe men hier het beste mee om kan gaan. In dit artikel kijken we hoe NDIX, zakelijke dienstverlener van connectiviteit, samenwerkt met een projectteam van studenten.

“Waar wij in de basis gestart zijn in de regio N.O. Nederland voorzien wij hedendaags bedrijven internationaal van connectiviteit. Met een landelijk dekkend netwerk in Nederland en Duitsland bedienen wij 3500+ klanten op het gebied van connectiviteit. Dit doen we vanuit onze ‘headquarter’ in Enschede met een team van inmiddels 30 personen. Deze groei heeft er tot geleid dat wij continu kijken hoe wij onze klanten en partners nog beter van dienst kunnen zijn. Het viel ons op dat wij onze klanten en partners tijdens het order proces veel makkelijker van informatie kunnen voorzien, want momenteel doen we dat veel via e-mail en persoonlijk contact.” zegt Manager Operations, Harry Loof.  NDIX is bezig met het bouwen van een portal voor hun klanten en partners met behulp van een team studenten, waar Jarno een onderdeel van is.

“De keuze om studenten aan te nemen en te laten werken aan de portal was geen moeilijke keuze.”

“Met het team van studenten bouwen wij aan een portal waarin onze bestaande klanten & partners al hun informatie terug kunnen vinden. In dit systeem kunnen zij bijvoorbeeld: bandbreedte gebruik inzien, financiële gegevens verzamelen of een nieuwe internetdienst bestellen.“ zegt Harry. De keuze om studenten aan te nemen en te laten werken aan de portal was geen moeilijke keuze voor NDIX. “Het team van studenten zijn nu net een maand bezig en gaan hard. Ze zijn flexibel, werken goed samen en zitten op hetzelfde level.”

“In de software ontwikkeling werken wij agile. Bij elke stap ontwikkelen wij in de code iets nieuws waar we van leren, waardoor de volgende stap makkelijker wordt. Zo bouwen we sneller in het gehele proces. Als de studenten langer bij het bedrijf zitten en meer achtergrondinformatie hebben, kunnen ze straks sneller de koppeling maken naar onze bestaande applicaties. Zodoende leren ze steeds sneller te schakelen en zullen ze het proces beter begrijpen.”

“Wij hopen naast de stimulering van studenten en innovatie hier uiteindelijk vaste programmeurs aan over te houden, die verantwoordelijk zullen zijn voor de portal en voor het design. Zij zullen dan omringt worden door een team van flexibele studenten die dan samen aan de code werken en zo aan de applicatie bouwen. “Het is een bewuste keuze die wij maken zodat wij ook bij kunnen schalen zodra er nieuwe projecten zijn.” zegt Harry.

“Het werk dat ik doe is uitdagend en interessant.”

Ook vroegen we Jarno naar zijn bijbaan bij NDIX: “Sinds het voorjaar ben ik gestart bij NDIX en werk ik (vanuit huis) als onderdeel van een team dat bouwt aan het NDIX-portal, gericht op de partners en klanten. Via Teams hebben wij elke vrijdagochtend een overleg. Hierin bespreken we wat er afgelopen week is gebeurd, wat we komende week gaan doen en we bespreken de vragen/problemen die we hebben.

Het werk dat ik doe is uitdagend en interessant, net zoals de stage die ik bij NDIX heb gelopen. Het verschil nu ten opzichte van mijn stage is dat ik nu werk in een team. Dat is een leuke ervaring en een toevoeging op het werk. Echter vind ik persoonlijk het thuiswerken niks aan. Ik zit de hele dag achter mijn computer, ik heb weinig contact met andere collega’s en mis het koffiepraatje. Ook mis ik het overhoren van mijn collega’s bij het NOC. Zij zijn de hele dag bezig met het in de lucht houden van het NDIX netwerk. Ik leer hierdoor veel over het bedrijf zelf, maar ook over internettechnologie. Daar heb ik dan ook regelmatig vragen over. Ook kan ik niet snel schakelen voor feedback of advies, desondanks ik nu in een team zit met andere programmeurs. Het is natuurlijk mogelijk met Teams, maar ik loop liever naar hun bureau. Dat is toch sneller dan een chat sturen.

Alvorens is het niet allemaal negatief. Wat ik wel erg fijn vind aan thuiswerken is dat je zelf kan beslissen waar je werkt. Als het lekker weer is, ga ik buiten werken wat erg fijn is. Ook kan ik mijn eigen apparatuur gebruiken wat sowieso een voordeel is. Ik sta wel te popelen om weer op locatie te werken en mijn collega’s weer te zien. Als die mogelijkheid er is, ook al is het voor een dag of twee, ga ik graag!

– Jarno Witjes, Software Engineer

Wilt u helpen met het behoud van IT-talent? Klik hier of neem contact op via info@talentittwente.nl

Nieuwsbrief

TalentIT Twente is nieuw, is anders… Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je op de hoogte worden gehouden?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Het IT platform met impact op
studenten en bedrijven